Home » Behandelingen » Moxa

Moxatherapie

Moxatherapie is een traditionele Chinese behandelmethode en bestaat al meer dan drieduizend jaar. Moxa (artemisia vulgaris), ook bekend als bijvoetkruid, wordt veel gebruikt bij acupunctuurbehandelingen.

Moxa wordt verkocht in sigaarvorm, kegelvorm of als los kruid. Het aanbrengen van moxa gebeurt in vlammen en het kruid wordt net boven de huid gehouden. De vrijgekomen warmte dringt diep door in de acupunctuurpunten en stimuleert de doorstroming van energie (Qi).

De vorm van toepassing kan direct of indirect zijn. Bij directe moxibustie rust de moxa-kegel op uw lichaam op het punt van behandeling. De acupuncturist steekt de kegel aan en laat deze langzaam branden totdat je huid rood begint te worden. Wanneer je warmte begint te voelen, wordt de beoefenaar de kegel verwijderd.

Indirecte moxibustie wordt het vaakst gebruikt. Het is ook een veiligere optie omdat de gloeiend hete moxa je huid niet raakt. De acupuncturist houdt de toverstok ongeveer 2,5 cm van het lichaam. Het verwijdert het zodra je huid rood en warm is. Dami Acupunctuur & Welzijn gebruikt deze tweede toepassingsvorm.

Deze techniek helpt veel lichamelijke en geestelijke klachten te verhelpen. Dit komt door het gevoel van ontspanning dat therapie direct geeft. In Nederland wordt moxatherapie veel toegepast om het risico op stuitligging tijdens de zwangerschap te verkleinen.

Moxa-therapie kan worden gebruikt in combinatie met andere traditionele Chinese geneeskunde en westerse behandelmethoden. Bijvoorbeeld: Chinese kruidenbehandelingen, Reguliere medische behandelingen, bepaalde vormen van medicatie, Psychiatrische behandelingen, advisering over voeding en beweging, Cups.

Helpt o.a. het volgende te behandelen

Soorten behandelingen

Moxa

Moxa

Er zijn verschillende soorten moxa: stok, kegel, wol en houtskool. En elk type heeft een specifieke gebruikstechniek.

De techniek met de stick moxa houdt in dat de acupuncturist de gloeiend hete stick dicht bij de huid brengt, altijd 1 cm uit elkaar. Let op het maximale warmtegevoel dat de patiënt meldt en beweeg de stick weg. Breng vanaf dit punt de moxa 7 keer achter elkaar aan, gedurende 5 seconden per applicatie.

pexels-thirdman-6193360

Naald acupunctuur en Moxa

Deze techniek staat bekend als “Heated Needle” en bestaat erin, na het aanbrengen van de acupunctuurnaald bij de patiënt, de verlichte moxa (zoals een stokmoxa) dichter bij de naald te brengen. Vervolgens wordt de techniek uitgevoerd, waarbij de moxa uit elkaar wordt gehaald en dichterbij komt, zoals beschreven op deze website.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de warmte die door de moxa wordt afgegeven door het metalen lichaam van de naald wordt overgedragen, wat bijdraagt ​​aan een grotere effectiviteit.

Moxa zelf behandeling

Georiënteerd thuisgebruik

Wist je dat Moxa's ook door jezelf thuis gebruikt kunnen worden?

Bij behoefte aan voortzetting van bepaalde behandelingen adviseert Dami Acupunctuur & Welzijn haar patiënten het zelf thuis toepassen van de moxa. Over het algemeen wordt het benodigde materiaal verstrekt, met basisinstructies voor gebruik.

Maak een afspraak

Dami Acupunctuur & Welzijn is gevestigd in Almere Poort en is gemakkelijk te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Kom je met de auto dan is er voldoende gratis parkeergelegenheid voor de deur. Kom je met de ov? Onze praktijk is op 5 minuten loopafstand vanaf Bushalte Homeruskwartier Oost.

Bij verhindering van uw afspraak tenminste 12 uur van tevoren afzeggen, anders kunnen er kosten in rekening gebracht worden.

Uw eerste consult?

Tijdens het eerste consult (ongeveer 2 uur), zullen we een analyse maken en bespreken we uw belangrijkste gezondheidsproblemen, bekijken we uw gezondheidsgeschiedenis, beantwoorden we vragen en geven we uw eerste behandeling. 

Bij Dami’s Acupunctuur & Welzijn maken wij tijdens het eerste consult altijd een tonganalyse. De observatie van de tong is een van de belangrijkste onderdelen van de Chinese diagnostiek.

Bij een tonganalyse kunnen wij veranderingen in kleur, vorm, beweging en tongbeslag beoordelen. Hierdoor is de acupuncturist in staat om veranderingen in het lichaam op te merken, zodat de behandeling hierop aangepast kan worden.

Wij vragen u daarom om tot 2 uur vóór de behandeling geen kleurrijk eten en drinken te nemen. Dit kan de resultaten van de tonganalyse beïnvloeden. Het drinken van water is wel toegestaan.

Logo met acupunctuur icons

Extra Corona maatregelen

Om uw en mijn gezondheid te bewaken volgen wij de volgende maatregelen:

  • Gebruik van mondkapjes zijn verplicht tijdens uw afspraak, neem alstublieft uw eigen mondkapje mee.
  • Gebruik de desinfecterende handgel bij binnenkomst;
  • Wij verzoeken u vriendelijk om uw schoenen bij binnenkomst uit te trekken.
  • Indien u of iemand uit uw directe omgeving (de afgelopen 24 uur) verkoudheidsklachten, koorts, hoesten en/of benauwdheid heeft (gehad), dient u thuis te blijven. Bel om de afspraak te verzetten;
  • Bij geconstateerde besmetting mag u na herstel nog 14 dagen niet in de praktijk komen. Bel om te bespreken wat de mogelijkheden zijn;
  • Voor en na iedere behandeling wordt de behandelkamer volledig schoongemaakt en gedesinfecteerd;  

Maak een afspraak